Kurbanla amaçlanan hususlardan biri de toplum-da kardeşlik, dayanışma ve sosyal adaletin sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Özellikle açlık ve yoksullukla mücadele eden, et satın alma imkânından mahrum bulunan bölgelere ulaştırılacak her türlü yardım önem arz etmektedir. Bu çerçevede İslâm ülkelerinde ve ülkemizde kesilen kurbanların vekâlet yoluyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için yapılan çalışmalar her geçen yıl artmaktadır.

Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir.

Nitekim Hz. Ali´nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz.´ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120, 121).

Keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak, bu ibadeti dinî hükümler doğrultusunda yerine getirmek maksadıyla Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonları tertip edilmektedir. Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, e-mail, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.

Diyanet İşleri Başkanlığımız da halkımızın kurban ibadetini kolaylıkla yerine getirebilmesi amacıyla Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu düzenlemektedir. Tam bu noktada toplumu din konusunda aydınlatmakla görevli Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı  böyle bir bilinç ve duyarlılıkla, dini esaslara uygun bir şekilde, karşılıklı güven ve emanete riayet şiarıyla her yıl “Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” düzenleyerek kurban kestirmek isteyen mükelleflere yardımcı olmaktadır. Vekâlet yoluyla kurban kesimi bir yardım kampanyası değildir ve olmamalıdır. Bu görevin bilincinde olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıf yetkilileri konuyu, bir ibadet anlayışıyla ele almaktadır. Böylece emanet edilen kurbanlar, büyük bir titizlik içerisinde dini esaslara uygun olarak kesilmektedir. Tamamen dini, hayri ve insani olan bu organizasyonun her safhası, tam bir sorumluluk anlayışıyla yerine getirilmektedir. Kurbanlar, yurt içinde din görevlilerinin nezaretinde, müftülüklerin ve belediyelerin uygun gördükleri hijyenik yerlerde, yurt dışında da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve Ataşeliklerinin rehberliğinde din görevlilerinin nezaretinde kesilmektedir.

Vekâletle kurban hizmeti yurt dışında kurban kesmenin zorluğundan ve büyük şehirlerde kurban kesmeye uygun yerlerin bulunmaması yada uzak olma- sından doğmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ile işbirliği içerisinde çeyrek asırdan beri bu hizmeti sürdürmektedir. Bu nedenle evinde birden fazla kurban kesecek olanların bu  kampanyaya katılmaları aynı zamanda insanlık adına hayırlı bir hizmettir. Bu nedenle hali vakti yerinde olan kardeşlerimiz kurbanlarıyla dünyanın öteki ucuna ulaşmak istiyorlarsa ellerini çabuk tutmalıdırlar. Bu müstesna yardımlaş-ma örneği ile bayramımızı daha anlamlı hale getirelim. Takdir edileceği üzere kurbanlıkları temin etmek, kesim yerlerinin önceden belirlenerek gerekli hazırlıkları yapmak ve organizasyonu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek için kurban bedellerinin ilgili hesaplara erken yatırılması önem arz etmektedir. Vekâletle alınan kurbanların bedelleri ilgili yerlere gönderilerek kurbanlıklar satın alınmakta ve bayramın ilk üç günü içerisinde dini usullere uygun bir şekilde kesimi gerçekleştirilmektedir. Bu maksatla Ankara´da Diyanet İşleri Başkanlığı Ve Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğünde, İl ve İlçe Müftülüklerinde, Türkiye Diyanet Vakfı Şubelerinde ve yurt dışı Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşeliklerinde, temsilciliklerde kurban işlemlerinin yürütülmesiyle ilgili komisyonlar oluşturulmakta ve zamanında gelen talepler değerlendirilmektedir.

Türkiye Diyanet Vakfı, 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenlemektedir. Vakfımız, 40 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinciyle ve hizmet anlayışıyla bu alanda örnek teşkil etmektedir.

2014 yılında Türkiye Diyanet Vakfına emanet edilen 135,394 hisse kurban; yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 174 merkezde, yurt dışında 69 ülkenin 557 bölgesinde bizzat görevlilerimizin nezaretinde kesilmiştir. Geçen yıl vekaleten kesilen kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurt dışında aç-lık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Afrika, Afganistan, Pakistan, arakan başta olmak üzere Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve dünyada 69 ülkenin 557 bölgesinde görevlilerimiz tarafından ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmıştır.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Vekâlet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında bu yılki kurban bedelleri,  yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirlenmiştir. Bu kampanya 23 Eylül 2015 Çarşamba günü mesai sonuna kadar devam edecektir. Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr adresinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şube-leri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilecek. Ayrıca vatandaşlarımız 0312 416 90 00 çağrı merkezini arayarak kurban bağışında bulunabilecekler.

Vatandaşların vekalet verdikleri kurbanlarının, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personeli görevlendirilirken, organizasyonlarda gönüllüler de yer alacaktır. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşların da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ateşeliklere bağlı dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışı yapabileceklerdir

Diyanet Vakfımız tarafından kesilen kurbanlar, hiçbir kurum, kuruluş ve şahsa devredilmemekte, müftülüklerimiz, büyükelçiliklerimiz, TİKA, müşavirliklerimiz, ataşeliklerimiz ve koordinatörlüklerimiz ile irtibata geçilerek görevlilerimizin nezaretinde kestirilmekte ve dağıtılmaktadır. Vakfımıza vekâlet verilen Kurbanlar dini esaslara uygun bir şekilde kesilerek, görevlilerimizin nezaretinde yurt dışında öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika´dan Orta Asya´ya, Balkanlar´dan Kafkasya´ya, Uzak Doğu´dan Latin Amerika´ya kadar uzanan coğrafyalardaki kardeşlerimize dağıtılırken yurt içinde de; fakirlere, Kur´an Kurslarına, öğrenci yurtlarına, engellilere dağıtılmaktadır.

  Bu arada Diyanet´in dışında başka vakıf ve kuruluşlar da vekâleten kurban kesimi kampanyaları düzenlemektedir. Kurbanlarımızı keseceklerine inandığımız takdirde, bu vakıf ve kuruluşlara da vekâletle kurbanlarımızı gönül rahatlığı ile kestirebiliriz. Kurbanı kesmeden canlı olarak veya bedelini bir yoksula vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Çünkü kurbanın rüknü, kurban edilmesi caiz olan hayvanlardan birini kurban günlerinde kesmektir. Ancak kurban bayramı günlerinde kesilemeyen bir kurban canlı olarak bir fakire sadaka olarak verilmesi gerekmektedir. Kurbanda esas olan kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Şayet kendisi kesemiyorsa bir başkasına vekâlet vererek kurbanını kestirir. Usülüne göre kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir. Kurban kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Cenab-ı Hak´tan dileklerde bulunur. Cenab-ı Hak yaptığımız ibadetleri ve keseceğimiz kurbanları rızasına muvafık etsin.

Bu vesileyle, kurbanlarınız kardeşlerimizin sofrasında dua, sevgi, dostluk, aş ve katık olacaktır. Kurbanlarımızla yurt içi ve yurt dışındaki kardeşlerimizin sofralarında buluşalım. Unutmayalım ki: “Hayra teşvik eden onu yapmış gibidir.” O halde akraba, dost, ve komşularımızı bu konuda bilgilendirip teşvik edelim. İşte o zaman  bayram sevincimiz  umumi olur. Bütün bunlar, toplumu oluşturan fertleri birbiriyle kaynaştırarak, birlik ve beraberliğin sağlanmasında ve toplumu rahatsız eden ayrılık ve düşmanlıkların yok olmasında etkili olur.