Türkiye’nin önemli kültür adamlarından birisi. Mehmet Doğan’ın isminin varlığından ve kitaplarından ilkokul zamanlarında haberim oldu. Ortaöğretim çağlarında ise kitaplarını, hemen her eserini okumak nasip oldu.
Kendisi ile de, Ankara Türkiye yazarlar Birliği’nde tanışmak nasip oldu. Onu yakından tanıma şansını elde etmiş olduk. Tanışmamızın sonucunda, sağ olsun Mehmet Ağabey’in kültürel ve fikri konularda birçok yardımını görmüş olduk. Alçak gönüllü, çalışkan, çok okuyan, araştırmaya çok önem veren çok yönlü birisiydi. Arkadaşım TV ve Radyo Programcısı, şair, İbrahim Sadri’nin çıkarttığı bir dergi için kendisi ile röportaj yapınca, Mehmet Ağabey ile ebedi dostluğumuzun temelleri de atılmış oldu.
Mehmet Doğan, çok yönlü bir yazardır. Kendisi bir dilci olmadığı halde dilci gibi, Büyük Türkçe sözlük ismi ile güzel bir sözlük hazırlamıştır. T.Y.B’nin kurulmasında öncülük yapmıştır. Köşe ve senaryo yazarıdır. TV için belgesel programları hazırlamıştır. Eski TV’ci olarak çok iyi bir TV’cilik yönüne sahiptir. Panelisttir.
Adı kültür dünyamıza kazandırdığı bu sözlük ile ebediyen anılacaktır. Eserleri çok olmasına rağmen ismi hazırlamış olduğu sözlükle akıllara gelmektedir. Bugün kültür hayatımızda Doğan Büyük Türkçe Sözlük olarak anılan bu kıymetli eserin yeni kelimeleri hıfzetme açısından önemi büyüktür. Sözlük ilk olarak basıldığında, sağ olsun, Mehmet Ağabey bir tane imzalı olarak hediye etmişti. O sözlüğü hala kullanıyorum. Mehmet Doğan, bizlere sözlüklerin önemli olduğunu öğretmişti. Bu yüzden yabancı sözlüklere eski sözlüklere karşı merak sahibi olduk.
1978’ de, D.Mehmet Doğan ve bir grup arkadaşı tarafından kurulan, Türkiye yazarlar, Birliği, bugün, ülkemizin kültürel açıdan önemli yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Kendisi, Mehmet Akif Ersoy’a çok önem verirdi. M. Akif adına ‘Camideki Şair’ adında bir kitap yazmıştır. Her sene 12 Mart’ta Ankara’da Taceddin Dergahı’na giderek, Akif etkinlikleri yapılmaktadır.
Üniversitelerin yapmadığı sempozyumlar yapılmaktadır. Mehmet Doğan ve arkadaşları tarafından. Ayrıca kendisinin ve arkadaşlarının gayretiyle başlatılan ve 37 yıldır devam eden, Türkiye, Kültür Sanat yıllığı gibi son derece önemli bir çalışma mevcuttur. Bu 37 yıllık arşiv diyebileceğimiz önemli çalışma ile, uluslararası şiir törenleriyle Dünyaya açılarak, Kültürel konular ile Dünyaya Türkiye’nin adını duyurmaktadırlar. T.Y.B. Doğan ve arkadaşlarının çalışmaları ile üniversitelerin yapması gerekip de yapmadığı çalışmalar ile bir mektep haline gelmiştir. Üstelik bütün bunları kültür Bakanlığı’nın desteği olmadan başarmaktadırlar. D. Mehmet Doğan’a önemli olmadan başarmaktadırlar. D.Mehmet Doğan’a önemli gayretlerinden dolayı Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı unvanı verilmiştir. Mehmet Doğan taşradan Ankara’ya okumaya gelen gençlerin dertleri ile ilgilenmeyi severdi. Okuma ve yazmaya meraklı olan gençlere yardımcı olurdu. Kendisini arayanlar Türkiye yazarlar Birliği’nin eski yerinde ya da Ankara ulus Rüzgarlı sokakta gazetelerin olduğu yerde çalıştığı gazetelerde bulurlardı. Kendisini ziyarete gittiğimizde telaşlı bir halde daktilosunun başında yazısını yetiştirmeye çalışmasına rağmen bir işimiz olduğunda dinler yardımcı olmaya çalışır, çay ikram eder, yapılabilecek bir iş ise, derdinize çözüm yolu bulurdu. O’nun özelliklerinden bir tanesi de Kravat takmamasıydı. Kravata karşı büyü bir alerjisi vardı. Bu konu açıldığında ‘Kravat bana çok resmi geliyor’ derdi. Rahmetli, Osman Yüksel Serdengeçti’de kravatı sevmezdi. İsminin önündeki D harfi ile de dikkat çekiyordu. Mehmet Doğan isimli yazar çok olduğu için isminin önüne yazdığı D harfi bu yüzdendi. Dr. zannedenler oluyordu. D harfi yüzünden okumayı sevenlerin, kitaplara tutkun olanların eserleri arasında mutlaka okumaları gerek diyebileceğimiz eserleri için, ‘dil kültür yabancılaşma, batılaşma ihaneti bir lügat bulamadım ve camideki şair Mehmet Akif’ diyebiliriz.
İşte, D.Mehmet Doğan böylesine dolu bir şahsiyet ve hala vaktini dolu dolu geçirmeye çalışan bir yazar. Kendisine sağlıklı ve hayırlı bir ömür içerisinde daha nice başarılara ulaşabilmesini diliyoruz.