ŞİRK : Sözlükte “ortak olmak” ve “ortak koşmak” manalarına gelir. Ortak koşana “müşrik”, ortak koşulana “şerik” denir. “Şirket”de aynı kökten gelir.

Dünden devam
ŞİRK : Sözlükte “ortak olmak” ve “ortak koşmak” manalarına gelir. Ortak koşana  “müşrik”, ortak koşulana “şerik” denir. “Şirket”de aynı kökten gelir. Din dilinde ise Allah’a ait yetkilerden veya sıfatlardan herhangi birisini Allah’tan başka bir faniye/bir kula veya eşyaya vermektir. Yani o yetki ve sıfatı Allah’ın başka birisi ile ortak kullanması ve o sıfat ve yetkinin hem Allah’ta, hem de başka bir fanide olduğuna inanıp kabul etmektir.
Yüce yaratıcı kendi kudreti ile yarattığı mahlükattan her hangi birisini yetkilerinde ve sıfatlarında kendisine denk veya denkliğe yakın bir konumda olmalarını asla kabul etmemektedir. Diğer bir ifade ile Allahın yetkileri asla devredilemez/değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Yüce Rabbimiz bunu dile getiren ve böyle inananlara son derce kızmakta, öfkelenmektedir.
Yüce Allah başkasına devredilemeyen bu yetkileri için Kur’an-ı Kerim’de “MÜLK” ifadesini kullanır. “Mülk” varlık ve iktidar demektir. Allah mülkünde, iktidarında şirketlik/ortaklık  istemez.
Onun için Arapça’da krala MELİK–MALİK  (her şeyin sahibi) denir. Kur’an-ı Kerim’deki şu ayetler bunu en güzel bir şekilde anlatır.
“Göklerde ve yerde ve ikisi arasında ne varsa hepsinin mülkiyeti/yetkisi Allah’a aittir, o dilediğini yaratır ve Allah’ın her şeye gücü yeter…” (Maide 17) “Din gününün (kıyametin) sahibi ve tek yetkilisi (Allah’tır) Fatiha 4). “Bugün hükümranlık kimindir? Kahhar olan tek Allah’ındır..” Mümin 16). “O gün hiç kimse bir başkası için bir şey yapamaz. O gün bütün yetki Allah’ındır..” İnfitar 19)
Kur’an-ı Kerim’de ”mülk” kelimesi ve türevleri tam 103 defa geçmektedir. Bu da bir Müslüman için meselenin önemini izah etmeye bir işarettir. Şirkte Allah’ın inkarı yoktur. Yani müşrikler Allah’ı inkar etmezler. Allah’ın yetkilerini kulları ile arasında taksim yaptıkları için Allah’ın yanına yedek ilahlar koymuş olurlar. Mekke müşriklerinin Allah’ı inkar etmediklerini anlatan onlarca ayet vardır.
“Eğer onlara; “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan, elbette “Allah”tır derler. Onlara kendilerini kimin yarattığını sorsan elbette “Allah” derler. O halde nasıl çevriliyorlar? Zuhruf 87). Onlara yerleri ve gökleri kim yarattı, güneşi ve ayı sizin emrinize kim verdi? Yağmuru semadan indirip yeryüzünü kuruduktan sonra tekrar yeşerten kimdir diye sorsan elbette “Allah” derler. Fakat çoğu bunu düşünmez” Ankebut  61-63)
Yaşadığımız zamanda şirk örnekleri…
Yukarıdaki etraflı izahlarımızdan sonra acaba yaşadığımız zamanda, bu izah ve tariflere uygun ‘ŞİRK’ örnekleri ve çeşitleri nelerdir?(devam edecek)