Yeni kuşaklar bilmeseler de biz, 68 kuşağı ve bizden önceki nesiller, özellikle edebiyat ve tarih konuları işlenirken çokça duyduğumuz bir terimdir. KIZIL ELMA…

Yeni kuşaklar bilmeseler de biz, 68 kuşağı ve bizden önceki nesiller, özellikle edebiyat ve tarih konuları işlenirken çokça duyduğumuz bir terimdir. KIZIL ELMA…

“Kızıl Elma” Türklerin tarihinde cihan hakimiyeti ülküsünü temsil eden en önemli sembol. Bir murada ermek, geleceğe yönelik çok önemli bir hedefin sembolik ifadesi...

Osmanlı’dan önce de var olan ancak, Osmanlılarla olgunlaşan “Kızıl Elmayı” ele geçirmek düşüncesi gittikçe arzulanan bir hedef ve gaye olarak algılanmıştır.

Osmanlı’da yazılı metne de dönüştürülen bu sembol ifade ile önce İstanbul’un fethi, daha sonra Roma (Rim) ve Viyana kastedilmiştir. İstanbul fethedilmiş, daha sonra ordulara ikinci, üçüncü Kızıl Elmalar gösterilmiştir.

Önce padişahlarda ve orduda şekillenen bu ideal, halk tarafından da benimsenmiş, edebiyata, halk kültürüne de girmiştir.

Birçok roman yazarımız “Kızıl Elma” nedir? Neresidir? konusu üzerine romanlar yazmış, halk kültüründe de, Anadolu da damadın gözünde gelin adeta bir “Kızıl Elma” gibi efsaneleşmiştir. Düğünlerde oğlan evinde hazırlanan bayrağın takıldığı sırığın tepesine bir “Kızıl Elma” ve ayna takmak adet haline gelmiştir. Kızıl Elma gelini, ayna da saflığı ve iyi niyeti temsil ettiğine inanılmıştır..

 Bu konuyu neden yazdık?

Geçen hafta sonu Müsiad’ın (Müstakil İş adamla-rı Derneği) İnegöl Şubesinin yeni hizmet binasının açılışına katıldık. Devlet Bakanı Sn. Bülent Arınç   yaptığı konuşmada; İnegöl iş adamlarımızın başarılarını överken, onların hedeflerine, yani “Kızıl Elma” ya ulaşmak için çok çalışmalarını ve uzun hedefler koymalarından bahsetti…

Hükümetin çalışmalarını anlatırken de Sn. Başba-kan’ın daha on yıl olmasına rağmen 2023 hedefini açıkladığını arkasından da 2071 hedefini gösterdiğini ifade etti….

Nedir 2071?

Malazgirt zaferinin bininci yıl dönümü. Sultan Alpaslan’ın Anadolu’nun kapılarını İslam’a açtığı zaferin bininci yılı….

Büyük devlet adamları hem kendilerine hem de millete bir hedef tayin etmelidirler…Sn Başbakan ve hükümet bütün bir dünyayı gezmek sureti ile ülkemizi ve milletimizi geçmişte olduğu gibi tekrar dünyanın sayılı devletleri ve gücü haline getirmek istemektedirler. Bunun içinde Sn. Başbakan önce yakındaki “Kızıl Elmayı” 2023’ü, Cumhuriyetin yüzüncü kuruluş yılını hedef gösteriyor, sonrada esas “Kızıl Elmayı” 2071’i işaret ediyor..

Siyasetçisinden ilim adamına, sanatkarından mucidine tarih boyunca ne kadar başarılı olmuş insan varsa onların mutlaka bir “Kızıl Elma”sı olmuştur… Onun için tarihi ve geçmişi çok iyi bilen Sn. Başbakan, bu güne kadar ulaştığı başarılarında belki de hedefe koyduğu “Kızıl Elma”ya ulaşmak ve onunla ülkemizi devletimizi tarihteki yeri olan evci balaya (en yüksek yere) çıkarmak istemektedir….

İnegölümüzün değerli iş adamları, müteşebbislerinin Sn. Başbakanın ve Hükümetin hedefe koyduğu “Kızıl Elmayı” çoktan gördükleri anlaşılmaktadır. 2013 yılı ihracat rakamları bunun en güzel ispatıdır. İnegölümüzün güzide iş adamları birmilyar doları aşan ihracat rakamlarına karşı, dokuzyüz milyon dolarlık ithalat yapmışlar, ihracat fazlası ile bir rekor kırmışlardır. Bu rakamın 220 milyon dolarlık kısmı MOBİLYA sektörüne ait olması İnegölümüzün MOBİLYA ŞEHRİ ÜNVANINI HAK ETTİĞİNİN BİR GÖSTERGESİDİR.

T.C.Hükümetininde bir gün ihracat fazlası veren bir ülke konumuna gelmesi en büyük dileğimizdir.  İşte o zaman hedefteki gerçek “KIZIL ELMA” ya ulaşmış kavuşmuş olacağız…

EL KASİBÜ HABİBULLAH….

Çalışıp kazananlar Allah’ın sevgilileridir… (Hz.Muhammed)