Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Aday Adaylarının bir bir ortaya çıkmaya başladığı bu süreçte tüm partilere ve Aday Adaylarına başarılar diliyorum. Ülkemiz için hayırlı ne ise umarım sandıktan o çıkar.

Adayların belirlenmesinde son viraja yaklaşırken, İnegöl’de seçim yarışının içinde ağırlığını hissettirecek partilerin artı ve eksilerine şöyle bir bakalım.

İktidar partisi AK Parti’de Aday Adaylığı yarışı hızlı başladı. Şu ana kadar Aday Adaylıklarını açıklayan ilçe eski Başkanı Bülent Temelli, İl eski yöneticileri Ayhan Salman ve Halide Serpil Şahin, İNGAZ Genel Müdürü Faruk Coşkun gibi isimlerin Aday olmaları durumunda en büyük handikapları Büyükşehir Belediyesi. Son iki aydır yapılan eleştirilere kulak asmayan Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Recep Altepe, AK Parti adayına cevaplanacak birçok soru bıraktı. Beylik Hanı Restorasyonu, BURULAŞ’a bağlı Sarı Otobüslerin İnegöl seferleri muamması. Ancak asıl sorun, koskoca İnegöl’ün görmezden gelinmesi. Üzgünüm ama merkez ilçe olmayı bile hala sindirememiş İnegöllü alışık değil bu duruma. Daha önceki yazılarımda yazdığım sebeplerden dolayı biz, yani İnegöllüler hazmedemeyiz görmezden gelinmeyi. Bizi seven dikenimize katlanacak. AK Parti’nin, İnegöllü Aday veya Adayları seçilemeyecek bir sıraya koyma ihtimalini ise, düşünmek bile istemiyorum. Mevcut vekil Hüseyin Şahin’den henüz yeniden bir adaylık açıklaması gelmedi ancak, aday adaylığı ihtimali çok yüksek. Aynı sıkıntılar kendisi içinde geçerli olacaktır.

Gelelim son yerel seçimde ikinci parti olarak sandıktan çıkan Milliyetçi Hareket Partisine.

Bence en büyük avantajları İlçe Başkanı Müfit Besler. Yani, taraflı tarafsız herkesin Müfit Ağabeysi. Büyük ihtimalle Aday Adayı ve İl eski Başkanı Hasan Toktaş ile İnegöl’den oy isteyecek olan MHP, Türkiye ortalamasının üzerinde iktidar partisine oy veren bir şehirde, eleştiriden çok İnegöl’e yapacakları katkıyı anlatmalı. Adaylık ve iyi bir sırada yer alacağı konusunda avantajlı olduğunu düşündüğüm sayın Toktaş’ın eğer aday olursa, sağ seçmeni tarafına çekmek için bu gerçek üzerinden hareket etmesi faydasına olacaktır. Zira, yerel seçimdeki başarı tekrar yakalanamayabilir İnegöl için. Ayrıca yeni İlçe yönetiminin ve Belediye Meclis üyelerinin biraz hareketlenmesi şart.

Türkiye genelinde her zaman olduğu gibi seçim startını en erken veren ve çalışmalara başlayan parti Saadet. Ancak bir Aday Adayı açıklaması şu ana kadar gelmiş değil. Saadet’in son seçimlerdeki oy oranları, tabanı memnun etmese de, İnegöl’de devam eden Milli Görüş geleneğini sürdürebilecek oy oranını yakalamak İnegöl için başarı olacaktır. En büyük dezavantajı ise, bir zamanlar aynı yolda yürüdükleri AK Parti gibi güçlü bir sağ partiye rakip olmak. Ancak şu unutulmamalı; her ne olursa olsun İnegöl, Saadet için sağlam bir kale.

Ana Muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi’nde ilçe eski Başkanı Turhan Neşe, ilçe eski yöneticisi Zemci Şahin, İl eski yöneticisi Abdullah Büyükışıklar Aday Adaylıklarını ilan etmişlerdi. Bu üç isim adaylığa terfi için kolları sıvarken, İlçe yönetiminin de İnegöl’de düşen oy oranlarının altındaki nedenleri iyi analiz edip, geçen dönemlerden farklı bir politika izlemesi gerekiyor. Bence, Genel Merkezin İnegöl’de 160 bin seçmen olduğunu hatırlaması ve İnegöl için proje bazlı çalışma yapması çıtayı yükseltmesini sağlayabilir. Ayrıca, İnegöllü adayların Bursa için ilk 5 içerisinde olması da İnegöl’den alınacak oya katkı sağlar.

Bir önerimde Vekil Adaylarına….

Seçim çalışmalarında, partilerin Genel Merkez düzeyindeki sert atışmalarına eşlik etmeyin.

Ulusal siyaset içinde bu sert tartışmaların bir karşılığı olabilir ancak yerelde, yüz yüze oy istenilen seçmenin değer verdiği siyasi görüşe hunharca saldırmak antipatiden başka bir şey kazandırmaz.

Örnekleri mevcuttur.

Peki ya seçim ittifakları…

Bence, seçmeni kandırmaktan başka bir şey değil, ayrıca yakın dönemde başarıya ulaşmış bir örneği yok. Tüm partiler için söylüyorum; seçim ittifakı yapacağınıza partileri birleştirin, en azından masraflar yarıya iner.