On bir ayın sultanı diye adlandırılan Ramazan’ımıza elhamdülillah bu yıl da kavuşmak üzereyiz. Evlerde ramazan hazırlıkları başladı, heyecanı kalplerimizi doldurdu, o güzel manevi atmosfer her şeye rağmen yine de unutulmadı. Ramazan’ın önce biraz manevi yararlarından sonra da maddi yararlarından bahsederek bu yıl dolu dolu sofralar kurmak yerine doğru beslenmeyi öğrenip Ramazan’ı en verimli şekilde geçirelim.
Ramazan'ın manevi ve zihinsel faydası yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Hayatın iyileştirilmesi gereken yönleri üzerinde kendi kendine düşünme fırsatı, dualarla ruhsal olarak büyüme yeteneği, iyi işlere vurgu yapılan bir zaman ve sevdiklerinizle, topluluk içindeki insanlarla daha fazla zaman geçirme şansı sayesinde manevi faydası vardır. Ramazan'a aktif olarak katılmak, depresyon, kaygı, stres oranlarının düşmesine ve hafızada iyileşmelere yol açabilir. Ramazan ayında oruç tutmanın kendisi de kaygı duygularını hafifletmek ve sağlıklı bireylerde stresi azaltmakla ilişkilendirilmiştir. Sağlıklı Müslüman yüksek lisans öğrencilerinde yürütülen bir araştırma, oruç tutmanın kendini kabul etme, kendi kendine yeterlilik, sosyal ilişkiler ve kişisel gelişimde gelişmelere yol açtığını gösterdi.
Ramazan ayında; cennetin reyyaz kapısı açılır, kıyamet günü oruç tutanlara şefaat edilecektir, günahları temizler, cehennem ateşi kalkar, 1’e 10 kat ecir verilir, oruç vücudu dinlendirir, sıhhati arttırır, ruhu temizler, sahip olduğumuz nimetlerin değerini daha iyi anlamamızı sağlar, oruç tutmak insanı sabra alıştırır, yardımlaşmaya teşvik eden bir ibadettir. Oruç, hem ruhumuza hem de bedenimize iyi gelen bir ibadettir.
Çalışmalar, oruç tutmanın gelişmiş biyokimyasal parametrelerle ve obezite, metabolik sendrom, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, KVH, tip 2 diyabet ve kronik böbrek hastalığı gibi birçok metabolik bozukluk riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu bildirmiştir.
Orucun faydaları; kötü kan kolesterolünü(LDL) düşürür, iyi kan kolesterolünü (HDL) yükseltir, kan basıncını düşürür, bağırsakta bakteri çeşitliliğini arttırır, mutluluk hormonu seratonini arttırır, bağışıklığı güçlendirir, sinir sistemini geliştirir, yeni sinir hücresi üretimi olur, beyin sağlığı desteklenir, inflamasyon azalır, yaşam kalitesi artar, hastalıklara karşı koruma sağlanır, insülin duyarlılığını arttırır, kan şekeri seviyelerini düzenler.
Ramazanda; sağlıklı beslenme düzenini koruyalım, sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayalım, lifli posalı besinler tüketelim, hem bitkisel hem de hayvansal protein tüketelim, su içelim, uyku planı yapalım, yemeği yavaş yiyelim, çok çiğneyelim.Tuz, doymuş yağ, şeker ve şekerli ürünlerin tüketimini azalt. Balık, süt ve süt ürünleri, taze sebze ve meyveler ile kurubaklagillerin tüketimini arttır.
Sahur; sahur yemeğinde bereket vardır, melekler sahur sofrasındakilere dua eder, sahurda yemek ecirdir, sahur yemeği bol olmalıdır, protein ve posadan zengin olmalıdır, şeker ve basit karbonhidrat olmamalıdır, tuz az olmalıdır. Sahur menüsünde; PROTEİN + TAM TAHIL+ SEBZE/MEYVE+ YAĞ
İftar; iftarda sünnet olan az yemektir, sofra kalabalıklaştıkça bereket artar, besmele ile başlayıp iftar duası yapmak adaptandır, ibadet yapmakta zorlanacak bir sofra değildir, mideye kan akışı olur halsizlik hissederiz, 1 hurma ya da 3 zeytin ya da su ile oruç açılır daha sonra 10 dk mola verilir sonrasında yemeye devam edilir. İftar menüsünde; ÇORBA+ SALATA/SEBZE+ ANA YEMEK/ET/KURUBAKLAGİL+ EK ( yoğurt, pilav, ekmek, makarna)
İftar ve sahur arası; su içmek önemli, iftardan en az 2 saat sonra atıştırma olabilir, çay-kahve uykuyu etkileyeceği için azaltılmalıdır.Ramazanda içilebilecek sindirime iyi gelen bitki çayları; rezene, kimyon, anason, ıhlamur, ısırgan otu.
Daha fazla bilgi ve öneriler için bana ulaşabilirsiniz.
@diyetisyenyapraksavas