Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyorum. Bir 19 Mayısı daha geride bıraktık. 19 Mayıs Türk Milleti’nin bağımsızlık ateşinin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır.
Rica ve merhamet dilenmekle bir milletin ve devletin şeref ve istiklali kurtarılamaz. Bağımsızlığı için ölümü göze alan millet, insanlık haysiyet ve şerefinin icabı olan bütün fedakarlığı yapmakla özgürlüğüne kavuşabilir.
Birinci Dünya Savaşında, müttefik olduğumuz Almanya’nın yenilmesiyle Osmanlı Devleti de yenilmiş sayıldı. Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla Osmanlı Ordusu terhis edilecek ve İtilaf Devletleri Anadolu’da gerekli gördükleri yerleri işgal edebilecekti. Artık İstanbul işgal alında idi. Güney Anadolu’da Antalya, Antep, Urfa, Maraş’ta Fransız’ların, İtalya’nların ve İngiliz’lerin işgali altına girmişti. Doğuda ise Ruslar Doğu Anadolu’nun önemli şehirlerine işgal etmişlerdi. Batı Anadolu’ya Yunanlılar çıkarma yapmıştı.
Birinci Dünya savaşı sonrasın da, kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken Türk Milleti büyük bir lider yarattı. Bu lider, Mustafa Kemal Paşadan başkası değildi. 19 Mayıs 1919 Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. Bu önemli dönüm noktası, Mustafa Kemalin Samsun’a ayak basmasıdır.
Samsun, işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Karadeniz ve Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı. İngiliz’ler 9 Mart 1919 da Samsun’a askeri birlik çıkarmışlardı. Bu bölgede Türk halkının silahlanmakta olduğu konusunda ki şikayetler üzerine, dikkatler bu bölgeye çekildi. İngiliz Yüksek Komiserliğinin de isteği doğrultusun da sözde bu yöredeki ayaklanmaları
bastırmak üzere , güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Paşaydı. Mustafa Kemal Paşanın tam istediği de buydu. Memleketin düştüğü bu kötü durumdan kurtarılması yolundaki planlarını uygulaması içinde bir fırsattı.
Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a hareketinden önce Padişah IV. Mehmet Vahdettin ile arasında bir konuşma geçtiğini şöyle anlatır. Padişah “ Paşa, Paşa; şimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Şimdi bunları unut. Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden daha önemli olabilir. Paşa, Paşa devleti kurtarabilirsin.” Mustafa Kemal Paşa’da bu sözler üzerine Padişaha şunları söyler; “ Kişiliğime güveninize ve bana yüz verişinize teşekkür ederim. Elimden gelen hizmeti esirgemeyeceğime lütfen güveniniz.”
Ve artık Mustafa Kemal’in İstanbul’dan ayrılarak, Anadolu’ya geçmek üzere Samsun’a gitme zamanı gelmiştir. Ordu Müfettişliği görevi ve 18 kişilik arkadaş gurubu ile 16 Mayıs 1919 da Bandırma vapuruyla yola çıkar. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a varılır. Bu tarihten itibaren Mustafa Kemal Paşa ülkenin düşman işgalinden kurtarılması yolundaki plan ve projelerini uygulamaya başlar. 19 Mayıs 1919 kurtuluş savaşının başlangıç tarihi olarak tarihe geçer. Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılması için verilen kurtuluş savaşındaki üstün başarıları sonrası kendisine TBMM tarafından Mareşal rütbesi verilir. Türk Milletinin gönlünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk olur. Kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak, Atatürk sevgisi kalbimizde ,gönüllerin sultanı olarak sonsuza dek yaşayacaktır.
Her yıl 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanır. Bu bayram gençliğe armağan edilmiştir. Bir hafta gençlik haftası olarak kutlanır.
Burada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. İçimden hani o eski bayramlar diyesi geliyor.
Bayramdan bir gün öncesinde öğleden sonra bütün caddeler bayraklarla süslenir, tak’lar (süslü kemerler) kurulur, evlere bayraklar asılırdı. Bayramlarda caddelerde yürürken insan kendisini gelincik tarlasında yürüyor gibi hissederdi. Ay-yıldızlı al bayraklar ne kadar güzel yakışırdı, caddelerde, sokaklarda,evlerde. Şimdi bunları göremiyoruz. Öğrencilerin rengarenk giysileriyle stadyumlarda yaptıkları jimnastik hareketleri, halkımıza keyifli anlar yaşatırdı. Benim ilçemde bu gösterilerden sonra ata sporu güreş müsabakaları yapılırdı. Bir daha ki 19 Mayıs dört gözle ve sabırsızlıkla beklenirdi.
Ne var ki AKP iktidarı döneminde bütün milli bayramların kutlanması sınırlı hale getirilmiş olması, Atatürk heykeline çelenk sunumlarının yasaklanması, bayramların tadını tuzunu kaçırdı. Sanki milli bayramlar unutturulmak istenmektedir. Bayramları halk artık umursamaz hale geldi. Ne demişler, “ balık baştan kokar”. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Milli Eğitim Müdürlüğü, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve spor Bayramında Spor Müdürlükleri, 30 Ağustos Zafer Bayramında Genel Kurmay Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Cumhurbaşkanlığı bayramı kutlayacak. Bu bayramlar da halk nerede? Neden resmi geçitler yapılmaz? Halk bayramların içinde olmaz? Sonuç nereye gidiyor? Ulusal bayramları halk unutuversin. Küçük guruplar halinde bayramların kutlanıyor olması, bayramların tadını kaçırmış oluyor. Ben okul çağımdaki bayramları özlüyorum. Hey gidi günler hey.