Adım başı bir çöp kutusu koysanız ve her yeri yüzlerce temizlik görevlisi ile donatsanız maalesef kaldırımlar ve cadde, sokakları çöp ve pislik içinde olduğunu göreceksiniz.

Her ne kadar bizler İslam’ın gereği temizliğin önemini bilsek de, yapacaklarımızdan geri kalmıyoruz. Cadde, sokak ve kaldırımlarımızda ne ararsanız var. Sigara izmariti mi dersin plastik poşetler mi dersin aklınıza çöp cinsinden ne gelirse hepsi mevcut.

Bütün bunlar yetmiyor gibi insanlarımız sigarasını içtikten sonra caddeye fırlatıyor ve bunu öylesine bir rahatlık içinde yapıyor ki, ben böyle olaya sıkça rastlıyorum. Ve inanın kendimi zor tutuyorum. Böylesine insanları gördükçe onlara söylenecek çok laf var ama zaman ve devran öylesine bozulmuş ki kimseye laf söylenmiyor.

Hani çok güzel bir özlü söz vardır:

“Aslan yattığı yerden belli!”

Hayvanlar bile yattığı yerleri temiz tutuyor da, sözüm ona biz düşünen ve akılını kullanan insanlar çevresini temiz tutmayıp kirletiyorsa bu işte bir yanlışlık var demek!

Peki, bu insanlar neden böyle umursamaz bir tavır içinde çevreyi kirletiyorlar? Akla gelen soruları şöyle bir sıralayalım:

İlk neden: (aile içinde gerekli vatandaşlık eğitimi almadığı için mi?)

İkinci neden: (yaşadığı mahalde insanların bu kötü davranışlarını örnek aldıkları için mi?)

Üçüncü neden: (eğitim kurumlarında eğitmenler çevre konusunda çocuklara sıkça cevre konusunda gerekli eğitimi vermedikleri için mi?)

Bu soruları daha da artıra biliriz. Ancak gerçek olan bir konu var ki her ne amaçla olursa olsun bu tip insanlar adeta çevremizi kirletme yarışı içindeler!

Çevremizi bu şekilde kirletmeye devam edecek olursak yakın bir gelecekte her türlü hastalığa maruz kalacağımız da ortadır.

Temizlik imanın yarısıdır sözünü dikkate almayan insanların evlerinin içinde de aynı alışkanlıklarını yapıyorlar mı?

Mesela: (sigarasını içip, izmaritini söndürmeden halının ortasına atıyorlar mı?

Veya:     (halının ortasına tükürüp, rahatlıkla koltuğuna oturup televizyon mu izliyorlar?)

Oysa evimizde nasıl davranıyorsak çevremizse de öyle davranmamız, yukarıda belirttiğim olumsuzlukları asla yapmamalıyız.

Ancak görünen o ki, insanlar ancak maddi cezalar uygulanırsa bu kötü huylarından vaz geçecekler gibi! İllede ceza ile mi düzeleceğiz? Böylesine bir mantığı da anlamış değilim.

Bilgi çağına gelmiş bir toplumun böyle bir kötü alışkanlığın kurbanı olma mantığı da hayret verici bir durum değimlidir?

Güzel ve temiz bir çevre umudu ile başka bir kon da buluşmak umuduyla…